#BEETHEFUTURE KOLEDAR

Kakšno modrost, aktivnost ali nasvet ti prinaša današnji dan?

29.avg
Bee Smart

Mednarodni dan boja proti jedrskim poskusom

Pobuda za ustanovitev tega mednarodnega dneva je prišla iz vlade Kazahstana. V tej državi je bilo v času hladne vojne izvedenih več kot 450 jedrskih eksplozij. Prvo nuklearno testiranje pod imenom "Manhattan Project" je bilo izvedeno v puščavi New Mexica leta 1945. Do podpisa pogodbe o jedrskih poskusih leta 1996 je bilo po vsem svetu izvedenih preko 2.000 testiranj, največ na ozemljih ZDA in Rusije.

28.avg
Bee Smart

1851 se rodi pisatelj in politik Ivan Tavčar

V vasici nad Škofjo Loko se je na današnji dan leta 1851 rodil slovenski pisatelj, politik in odvetnik, Ivan Tavčar. Njegovi najbolj znani deli sta zgodovinski roman Visoška kronika in povest Cvetje v jeseni, po kateri je bil posnet tudi film.

27.avg
Bee Smart

Mednarodna noč netopirjev

Mednarodna noč netopirjev poteka vsako leto na ta dan v več kot 30 svetovnih državah z namenom ozaveščanja in varovanja teh nočnih letalcev. V svetu poznamo nekaj več kot 1.400 vrst netopirjev, v Sloveniji pa okrog 30. Na današnji dan se sprehodi do najbližje jame ali netopirnice in opazuj netopirje.

26.avg
Bee Kind

Svetovni dan psov

Današnji dan je posvečen človekovemu najboljšemu prijatelju - psu namreč. Če imate psa, potem mu na ta dan še posebej izkažite pozornost s sprehodom in priboljški. Tisti, ki psa nimate, pa se odpravite v najbližje zavetišče in polepšajte dan brezdomčku s sprehodom ali posvojitvijo.

25.avg
Bee Kind

Rodil se je Alfred Charles Kinsey

Pokloni se spominu na začetnika seksologije Alfredu Charles Kinseyu, ki je rojen na današnji dan. Bodi prijazen do svojega telesa. Privošči si telovadbo duha in telesa.

24.avg
Bee Smart

1987 se rodi hokejist Anže Kopitar

Vse najboljše Anže Kopitar! Oglej si tekmo LA Kingsov, v kateri bo zagotovo blestel najboljši slovenski hokejist in kapetan LA Kingsov, Anže Kopitar. 

23.avg
Bee Smart

1998 odkrit prvi mednarodno priznani asteroid, ki so ga odkrili in poimenovali slovenski astronomi

Nocoj se zazri v zvezdnato nebo. Poskusi ujeti utrinek ali pa vsaj prepoznati najsvetlejša ozvezdja. Na današnji dan 1998 so slovenski astronomi odkrili 9674 Slovenija, prvi naš mednarodno priznani asteroid.

22.avg
Bee Kind

Bodi angel

22. avgust je dan dobrih del in prijaznosti do soljudi. Pomagaj tistim, ki so v stiski, in navdihuj druge z dobroto, sočutjem, pomočjo in ljubeznijo. Naj dobra dejanja zaokrožijo svet.

21.avg
Bee Smart

Svetovni dan podjetnikov

Namen svetovnega dneva podjetnikov je ustvariti zavest o podjetništvu in inovacijah po vsem svetu. Slovenija na lestvici najinovativnejših držav trenutno zaseda 32. mesto od skupno 131 držav.

20.avg
Bee Active

Svetovni dan komarjev

Za velik del sveta so komarji zoprna poletna nadloga, predvsem v tropskih predelih pa komarji pomenijo vse kaj hujšega. Vsako leto za malarijo zboli več kot 200 milijonov ljudi. To bolezen prenašajo določene vrste komarjev. Ne pozabi se zaščititi pred neprijetnimi piki!

19.avg
Bee Active

Svetovni dan fotografije

Medtem ko spomin zbledi, fotografija živi in pripoveduje zgodbe še zanamcem. Prvi posnetek je naredil Nicéphora Niépce okrog leta 1816, posnetek  pa je bil zaradi dolgotrajne ekspozicije praktično neuporaben. Ste vedeli, da je prvi selfi nastal leta 1838, ko je avtor Louis Daguerre fotografiral sam sebe? Poskusi danes v svoj objektiv ujeti enkraten trenutek.

18.avg
Bee Active

Nikoli ne obupaj

Čeprav zna biti življenje težko, se moramo zavedati, da imamo v sebi izjemno moč in lahko dosežemo vse, če le zaupamo vase. Na današnji "Nikoli ne obupaj" dan si čestitaj za vse težave, ki si jih doslej prebrodil, in spodbudi bližnjega prijatelja, ki je trenutno v stiski, naj se pogumno spopade z izzivi.

17.avg
Bee Active

Prvi Okarina etno festival 1991

Obišči festival etno glasbe Okarina! Prvič se je festival odvil 17. avgusta 1991 in našel svoj dom na Pristavi pri Bledu. Gre za enega izmed prepoznavnejših festivalov v svetu, ki je gostil številne izjemne svetovne mojstre etno glasbe.

16.avg
Bee Smart

Svetovni dan klobase

Današnji dan je posvečen klobasi, mesnemu izdelku, ki se tradicionalno pojavlja na slovenskih krožnikih. Ker izhaja slovenska kranjska klobasa iz kulturne dediščine kolin, je bila 6. januarja 2015 navedena v registru zaščitenih geografskih označb Evropske unije.  Ideja za večerjo? Klobasa z zeljem!  

15.avg
Bee Active

S kolesom v službo

Vsi na kolo za zdravo telo! Poskrbi za svoje zdravje, okolje in s tem za zdravje vseh ljudi - v službo se odpelji s kolesom ali skirojem.