#BEETHEFUTURE KOLEDAR

Kakšno modrost, aktivnost ali nasvet ti prinaša današnji dan?

27.feb
Bee Kind

Svetovni dan nevladnih organizacij

Svetovni dan nevladnih organizacij je mednarodni dan, namenjen prepoznavanju, praznovanju in počastitvi vseh nevladnih in neprofitnih organizacij ter ljudi, ki stojijo za njimi, in nesebično prispevajo k boljši, trajnejši družbi. Pridruži se aktivnostim, ki jih organizirajo te organizacije in bodi sprememba. 

26.feb
Bee Kind

Carpe Diem Dan

Izraz Carpe Diem je izraz, ki izhaja iz latinščine in je pripisan rimskemu pesniku Horaciju, ki ga je zapisal v prvi knjigi Odesa, pomeni pa “Izkoristi dan.” Svoje prihodnosti ne poznamo, zato danes preprosto uživajmo v vsakem trenutku posebej, bodimo pozorni na malenkosti in izkoristimo dan po svojih najboljših močeh. 

25.feb
Bee Smart

Slovenske snežne kraljice

25. februar je zaznamovan kot dan zmag slovenskih športnic na snegu: Špela Pretnar je na veleslalomu za svetovni pokal na Mariborskem Pohorju leta 1995 osvojila drugo mesto. Leta 2010 je Tina Maze na olimpijskem veleslalomu v Whistlerju osvojila srebrno medaljo, leta 2017 pa je slovenska smučarka Ilka Štuhec slavila zmago na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju v Crans-Montani v superveleslalomu. 2021 je sanjski dosežek zabeležila Ema Klinec, ki je na uvodni tekmi smučarskih skakalk v Oberstdorfu ugnala vso konkurenco in osvojila naslov svetovne prvakinje.

24.feb
Bee Smart

Teden inženirjev

Inženirji igrajo ključno vlogo v današnjem svetu. Teden inženirjev nam ponuja odlično priložnost, da proslavimo te strokovne ume in njihove iznajdbe. Si želiš postati inženir? Poišči področje, ki bi te utegnilo najbolj zanimati. Se želiš poučiti o velikih izumih? Pobrskaj po spletu in spoznaj velike svetovne ume, kot so Tesla, Ford ali Einstein, seveda pa ne pozabi spoznati del lokalnih inženirjev in izumiteljev.

23.feb
Bee Kind

Rožnati dan

Ustrahovanje je vedno večji problem v svetu. Vsako leto slišimo za vse več incidentov, ki se pojavljajo v zvezi z ustrahovanjem v šolah ali ob uporabi spleta. Bodimo super junaki – oblecimo rožnate majice in opozarjajmo na ustrahovanje predvsem otrok in mladine. Poudarimo pomen razumevanja in strpnosti ter jim razložimo, da izkazovanje moči nad šibkejšimi ni “kul”. 

22.feb
Bee Kind

Svetovni dan skavtov

Pomembna prvina skavtske dejavnosti je prostovoljstvo. Bodimo tudi sami dober zgled in ob današnjem dnevu naredimo dobro delo ter osrečimo bližnjega. Vsi skavti pa nadenite pisane rutice in ponosno pokažite svojo pripadnost. 

21.feb
Bee Smart

Mednarodni dan maternega jezika

Materni jezik je prvi jezik, ki se ga naučimo, zato danes ponovimo njegovo zgodovino nastanka in posebnosti, ki ga opredeljujejo.

20.feb
Bee Kind

Svetovni dan socialne pravičnosti

Ob svetovnem dnevu socialne pravičnosti se aktivno vključimo in opozarjajmo na problematiko revščine, neenakosti med spoloma, brezposelnosti in socialne izključenosti. Pomagajmo odstraniti ovire, s katerimi se soočajo ljudje zaradi spola, starosti, rase, narodnosti, religije, kulture ali invalidnosti.

19.feb
Bee Smart

Prve zimske olimpijske igre na Balkanu 1984

Februarja 1984 so potekale prve zimske olimpijske igre na Balkanu, v takratni državi Jugoslaviji. Dogodek se je slovesno zaključil 19. februarja. Na teh olimpijskih igrah je Jure Franko osvojil srebrno medaljo v veleslalomu, prvo olimpijsko odličje za Slovence in Jugoslavijo.

18.feb
Bee Smart

Dan Plutona

Deveti kamen od sonca je 18. februarja 1930 odkril ameriški astronom Clyde William Tombaugh v observatoriju v Arizoni. Poimenovan je po rimskem bogu podzemlja, Plutonu. Ste vedeli, da je julija 2015 NASINA sonda dosegla Pluton in je zato prvi izdelek človeških rok, ki se mu je uspelo približati temu planetu in posneti površje. 

17.feb
Bee Smart

Dan inovacij

Inovacije poganjajo svet, izboljšujejo naša življenja in omogočajo razvoj. Najboljše inovacije slovenskih umov so predstavljene v sklopu SMART sobe v slovenskem paviljonu na EXPO2020 razstavi. Obišči prizorišče ali spletno stran www.expo2020slovenia.si in spoznaj kreativnost domačih umov. 

16.feb
Bee Kind

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

V duhu ozaveščanja si na ta dan pripnimo zlato pentljo ter ozaveščajmo o tej zahrbtni bolezni, ki je drugi najpogostejši vzrok smrti med otroki v svetu. Bodimo sočutni in vzbudimo upanje. V bolnišnici obišči otroke, obolele za rakom, in jim preberi pravljico ali pa daruj kakšen evro fundacijam, ki si prizadevajo lajšati trpljenje obolelim in njihovim svojcem.

15.feb
Bee Kind

Dan samskih

Na dan ozaveščanja samskih se prepričajte, da se vsi vaši samski prijatelji in družinski člani počutijo cenjene. Preživite dan s samskimi, povabite jih v kino, večerjo, naredite nekaj zabavnih aktivnosti in jim dajte vedeti, kako neverjetni so.

14.feb
Bee Smart

Valentinovo

Slovenija je edina država na svetu, ki vsebuje besedo ljubezen (love) v svojem imenu, in ena redkih držav sveta, ki je ohranila dvojino, na kar smo Slovenci izjemno ponosni. Povej osebam, ki so ti blizu, da jih imaš rad. 

13.feb
Bee Smart

Svetovni dan radia

Daj bolj na glas radio! Izberi svoj najljubši radijski program in prisluhni glasbenemu programu ali zanimivim radijskim oddajam. Vas zanima zgodovina radia in kako je razvoj tega medija vplival na človeštvo? Potem je danes pravšnji dan, da se zakopljete v letnice in podatke.